fbpx

România pentru turiști în 2019

În perioada ianuarie – octombrie 2019, conform evaluării Institutului Naţional de Statistică din 16.12.2019, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective (hoteluri şi pensiuni turistice) din România a fost de aproximativ 2,105 milioane, cheltuielile acestora însumând 5,486 milioane de lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de către turiştii străini în România, în perioada ianuarie – octombrie 2019, au fost afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii)  – 54.6 % dintre turişti, cheltuielile acestora reprezentând 57,7% din total.

Bizzclub Romania - Laszlo Fodor

Bizzclub Romania

45,4% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în perioada 01.01 – 10.2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (68,8%) și pentru vizita rudelor și prietenilor (8,7%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Transfăgărășan

 

Cazarea cu mic dejun inclus – preferată de turiştii străini

Mic dejun

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 45,6% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32,5% cadourilor şi suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 53,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 37,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Agenţiile de turism – încă preferate de aproape jumătate dintre turişti

După cum ne informează Institutul Naţional de Statistică, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 47,3% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 33,7% și-au organizat singuri sejurul.

Călătoria cu avionul – la modă în 2019

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 80,0% din numărul total de turişti, în timp ce 11,0%, au utilizat autoturisme proprii, 7,4% autocare și autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Airbnb – Booking? În afara statisticilor, pentru moment

Airbnb

Datele privind cazările turiştilor străini în apartamentele închiriate în regim hotelier (Airbnb, Booking.com) nu au fost luate în calcul, pentru acestea neexistând, deocamdată, vreo modalitate oficială de înregistrare.

Proiectul Legii turismului – cea care va reglementa modul de înregistrare şi funcţionare a căzărilor în regim hotelier este încă în proces legislativ, fiind adoptată de Senatul României iar la acest moment este în aşteptarea votului Camerei Deputaţilor.

Trebuie menţionat faptul că datele prezentate de către Institutul Naţional de Statistică sunt preluate dintr-un formular completat de către turiştii străini referitor la cheltuielile turistice, după ce aceştia s-au înregistrat la recepţie şi predat ulterior recepţionerului la sfârşitul cazării.

Sursa: Institutul Național de Statistică

Sursa foto: Bizzclub România Unsplash

 

 

 

 

 

Articolul anterior 5 informații pe care e bine să le știi despre închirierea în regim hotelier - Airbnb - Timişoara 2021
Articolul următor Negocierea contractelor de închiriere în vremuri de COVID-19