Ce spun investitorii despre 2022 – an de glorie sau decădere?

După cum spunea autorul Yuval Noah Harari, singura constantă este schimbarea. Prin acest dicton universal trebuie să privim și perioada ce vine, anul 2022 fiind unul ce se anunță a fi cel puțin interesant.

Unul dintre cei mai prolifici investitori din lume – Ray Dalio, fondatorul Bridgewater Associates, cel mai puternic fond de investiții din lume, realizează o analiză a spectrului economic în care ne aflăm și este de părere ca 2022 va fi un an detranziție!

Citeşte şi Proprietarii vor putea primi bani de la ANAF şi vor putea beneficia de scutiri de impozit pentru chiriile reduse

Prezenta situația economică este influențată, în opinia autorului, de următorii factori:

1) banii/creditul și economia

2) ordinea și dezordinea care se manifestă în politica internă

3) ordinea și dezordinea  care se manifestă în geopolitica externă vor mișca lucrurile, 2022 va fi probabil unul dintre acei ani de tranziție mai puțin volatili care apar între acei ani mai volatili care includ ciclurile politice și datoria pe termen scurt (de obicei opt ani, +/- patru ani).

2022 va fi al treilea an după o stimulare ciclică globală masivă pentru a pune capăt unei recesiuni și al doilea an după marea schimbare politică prezidențială de la dreapta la stânga în Statele Unite.

Citeşte şi – https://www.lemonaid.ro/negocierea-contractelor-de-inchiriere-in-vremuri-de-covid-19/

Ca rezultat, se așteaptă ca 2022 să fie unul dintre acei ani de tranziție care vin după marile stimulări și înainte de marile înăspriri și recesiuni – de exemplu, mai mult ca 2010-11 decât 2008, sau mai mult ca 2002-03 decât 2000. De obicei, în această fază a ciclului, prețurile acțiunilor și altor active cresc în același timp cu creșterea ratelor dobânzilor. De asemenea, de obicei, în această fază a ciclului, volatilitatea economică și a pieței este mai mică decât în ​​acei ani interesanți care marchează principalele vârfuri și minime ale ciclurilor economice și ale pieței pe termen scurt (opt ani, +/- patru ani).

Cu alte cuvinte, se pare că evenimentele de piață/economice urmează ciclul tipic al datoriei/banilor/economice pe termen scurt în cadrul unui ciclu mare, doar într-un mod mai mare decât în ​​mod normal. Mai precis, acest ciclu pe termen scurt a început în 2020, când prăbușirea economică a fost mai mare decât în ​​mod normal și marea schimbare politică spre stânga a fost mai mare decât în ​​mod normal, ceea ce împreună a condus la stimulări fiscale și monetare mult mai mari decât în ​​mod normal, care au dus în 2021 la o supra tensionare mai mare decât cele normale ale piețelor, activității economice și inflației. Având în vedere forțele existente ale pieței și prețurile de pe piață, este mai probabil că va exista o calmare a acestor lucruri, în timp ce problemele se vor înăbuși înainte să se încălzească din ce în ce mai mult în 2023 și să ajungă la fierbere în 2024.

Modele contracte ⇒ model contracte închiriere / procese – verbale predare imobil/ act adițional contract închiriere

În ceea ce privește problemele geopolitice externe, este probabil ca relațiile SUA-China să se înrăutățească, dar să nu se dea peste cap în 2022, în mare parte pentru că schimbările politice vor avea loc în noiembrie, așa că este de preferat să nu existe conflicte în mijlocul unor astfel de schimbări și pentru că circumstanțele nu sunt încă presante.

În mod similar, relațiile dintre SUA și Rusia se vor înrăutăți, însă nu în 2022, din aceleași motive politice expuse anterior. Iranul și Coreea de Nord sunt, de asemenea, potențial problematice pentru 2022.

În privința investițiilor, deloc întâmplător dacă e să ne raportăm la nivelul istoric al inflației, Ray Dalio nu recomandă investițiile în dolar sau euro și nici în acțiuni, ci mai degrabă cele în active considerate mai sigure – aur, obligaţiuni indexate la inflaţie sau imobiliare. Totodată, el recomandă diversificarea instrumentelor pentru o protecție sporită în fața evenimentelor economice și politice ce vor urma în 2023 și, mai ales, în 2024.

Gabriel O.

lemonaidsoluții de administrare proprietăți.

Ai control asupra chiriașilor tăi, de oriunde te-ai afla. Venituri stabile și sigure.

lemonaid - servicii de administrare proprietăți

Articolul anterior Turnul de tenis
Articolul următor Cum să-ți decorezi apartamentul de Valentine's Day?