Gestionarea proprietății – ce trebuie să știți

Fii stăpânul casei tale

Proprietatea ta este un bun valoros pe care trebuie să îl protejezi și să îl întreții în mod adecvat. Gestionarea corectă a proprietății poate fi o sarcină dificilă, în special dacă nu ai experiență în acest domeniu.

În primul rând, este important să stabilești un plan de întreținere și să îl urmezi cu strictețe. Acest plan ar trebui să cuprindă toate lucrările de întreținere și reparații necesare pentru a menține proprietatea într-o stare bună. De asemenea, ar trebui să stabilești un buget pentru aceste activități și să te asiguri că ai suficienți bani disponibili pentru a le face.

mentenanta proprietate

În al doilea rând este important să te ocupi de asigurarea proprietății. Ar trebui să te asiguri că ai o asigurare adecvată care să acopere toate eventualele riscuri la care poate fi expusă proprietatea ta. De exemplu, dacă ai un imobil de locuit, ar trebui să ai o asigurare de locuință care să acopere daunele produse de cutremure, incendii sau alte catastrofe naturale.

Un alt aspect important al gestionării proprietății este colectarea chiriei. Dacă ai un imobil de închiriat, trebuie să stabilești o chirie adecvată și să te asiguri că locatarii plătesc la timp. De asemenea, ar trebui să ai un contract de închiriere care să cuprindă toate clauzele necesare pentru a proteja atât interesele tale, cât și ale chiriașilor. Te poți proteja prin câteva clauze care, de exemplu, fac mai ușoară procedura de evacuare – art. 1040 Cod civil, prin stipularea renunțării la obligativitatea notificării chiriașului anterior cererii de evacuare.

verificarea proprietatii

Verificarea proprietății – la 6 luni sau o dată pe an. Nu doar că ai ocazia să verifici cum au grijă chiriașii tăi de casa ta, însă este și o oportunitate să descoperi deficiențe pe care aceștia nu le observă (fisuri, scurgeri etc.) sau nu le acordă suficientă importanță. La acest moment poți lua măsurile potrivite din timp, astfel încât să previi daune majore, pe care altfel le-ai descoperi doar la preluarea imobilului de la chiriași, la finalul contractului.

În concluzie, gestionarea proprietății poate fi o sarcină dificilă, dar cu planificare și atenție, poți să o faci eficient și să îți protejezi bunul tău valoros. Asigură-te că ai un plan de întreținere, o asigurare adecvată și un contract de închiriere bine redactat, și că urmezi cu strictețe aceste pași pentru a te asigura că proprietatea ta este în siguranță și bine întreținută. De asemenea, nu ezita să apelezi la serviciile unei firme de gestionare a proprietății dacă simți că nu poți să o faci singur sau dacă ai nevoie de asistență profesionistă.

 

sursa: lemonaid

Foto – unsplash

Gabriel O.

lemonaidsoluții de administrare proprietăți.

Modele contracte ⇒ model contracte închiriere / procese – verbale predare imobil/ act adițional contract închiriere

Ai control asupra chiriașilor tăi, de oriunde te-ai afla. Venituri stabile și sigure.

lemonaid - servicii de administrare proprietăți

Articolul anterior Personalitatea ta și designul interior al casei tale
Articolul următor Înregistrarea contractelor de închiriere la ANAF - 2023