Cum pot deveni ferestrele o sursă de energie?

Mereu la modă, sursele alternative de obținere a energiei devin din ce în ce mai accesibile publicului larg, grație descoperirii unor modalități mai eficiente de punere în valoare a acestora.

Astfel, o echipă de de cercetători din cadrul Universității din Michigan a dezvoltat o metodă de captare a energiei solare – panouri solare complet transparente!

Soluţia inovatoare constă în plasarea unui concentrator solar transparent luminescent (sau TLSC) pe suprafaţa ferestrelor, asigurând astfel o sursă de alimentare provenită din energia solară. Această sursă alternativă de energie se poate utiliza indiferent de vechimea clădirilor, fără să intervină în modificarea arhitecturii acestora.

Conform studiilor de piaţă, costurile acestei surse de energie ar fi relativ mici, asigurând o acoperire esenţială a energiei consumate de o clădire.

Richard Lunt, profesor asistent de inginerie chimică și știința materialelor la MSU’s College of Engineering, detaliază:

„Putem regla aceste materiale pentru a extrage doar lungimile de undă ultra-violete și apropiate în infraroșu, care apoi „strălucesc” la o altă lungime de undă în infraroșu. Lumina captată este transportată la conturul panoului, unde este transformată în electricitate cu ajutorul unor benzi subțiri de celule solare fotovoltaice. ”

Recent, această tehnologie este pusă în practică de o companie cu sediul în Silicon Valley – Ubiquitos Energy, fiind prima companie ce oferă astfel de panouri solare complet transparente.

 

Sursa:

http://ubiquitous.energy/

Articolul anterior Cea mai bună fotografie de arhitectură din lume - Architectural Photography Awards 2018
Articolul următor Extravaganță pe...roți