Cele cinci modalităţi de a creşte valoarea proprietăţii tale

Când vine vorba de sporirea valorii proprietății pe care vrem să o vindem sau închiriem, majoritatea dăm un pas înapoi, fiind îngroziţi de timpul necesar (atât de puţin disponibil în ziua de azi) pentru o astfel de operaţiune, lipsa de cunoştinţe în realizarea proiectului şi, nu în ultimul rând, la miile de euro necesare pentru acoperirea cheltuielilor.

—–abonează-te la newsletterul lemonaid aici pentru a primi mai multe astfel de informații —–

Cu toate acestea, aceste operaţiuni sunt necesare, mai ales atunci când avem o proprietate pe care vrem să o închiriem sau vindem la un preţ bun şi unor chiriaşi/cumpărători care să se bucure cu adevărat de tot confortul pe care îl poate oferi o casă.

Iată cele 5 idei de sporire a valorii proprietății tale

 1. Zugrăvire

Dacă pereţii casei tale sunt murdari, plin de igrasie şi mai au şi o culoare care, să zicem, e cel puţin demodată, atunci poţi avea puţine speranţe în a obţine o chirie / preț sustenabilă de pe urma închirierii.

Cele mai simple proiecte de renovare pot avea cel mai mare impact. Si cele mai puţine costuri. Astfel, zugrăvirea este unul dintre aceste operaţiuni care pot aduce o răsturnare spectaculoasă în imaginea unei proprietăţi.

Alege culori vii, inspirante, dar pe cât se poate, neutre.

 1. Modernizarea bucătăriei

După cum bine se ştie, bucătăria este sufletul unei case, chiar dacă nu ne mai petrecem atât de mult timp acasă preparând mâncarea împreună cu familia.

Odată însă cu pandemia generată de Covid 19 și implicațiile economice generate, bucătăria a căpătat o importanţă deosebită în economia locuirii.

Bucătăria este locul unde ne preparăm şi bem cafeaua dimineaţa, acolo unde ne facem mâncarea preferată în weekend şi, atunci când ne grăbim foarte tare, acolo unde nu ne dorim să rămânem cu vreun mâner rupt în mână sau cu vreo uşă de dulap căzută de la locul ei.

Tocmai de aceea câteva mici investiţii în acest spaţiu de locuit pot face minuni. De exemplu ai putea să:

 • înlocuieşti mânerele de la uşile dulapurilor cu unele noi, ce conferă un aspect modern şi elegant;
 • schimbi balamalele vechi şi uzate cu unele noi – nu e primul obiect pe care-l ai în minte atunci când te gândeşti la modernizare, însă odată cu timpul acestea se uzează, nu mai funcţionează bine şi dau un aspect neplăcut mobilei de bucătărie. Montează balamale de calitate şi vei avea parte de o mobilă ce nu numai funcţionează bine, dar şi arată bine;
 • montezi led-uri sub dulapuri – nu numai că îti vor conferi un aspect elegant şi de calitate, însă îţi vor aduce un plus de lumină, atât de necesar în bucătărie;
 • renovezi sau înlocuieşti anumite obiecte din bucătărie  –  de cele mai multe ori, să înlocuieşti întregul mobilier de bucătărie necesită costuri foarte mari, pe lângă risipa de materie primă. De aceea, odată cu promovarea economiei circulare (reutilizarea diferitelor obiecte, sub o formă sau alta) au apărut nenumărate servicii care ajută la reutilizarea obiectelor, prin renovarea sau înlocuirea unor piese/materiale componente. Poţi înlocui o uşă, poţi refinisa întreaga mobilă sau o poţi revopsi. Te vei bucura nu numai de o mobilă de bucătărie „nouă”, dar şi originală!
 • opritoare – ai fi surprins cât de puţină lume le foloseşte, însă cât sunt de utile totodată. Le poţi găsi în orice magazin de bricolaj.

 

 1. Adăugarea unor soluţii de monitorizare/eficientizare smart

Cu toţii am auzit de IoT – Internet of Things.

Ce este IoT?

Conform revistei Wired – acest termen se referă, în termeni populari, la „obiecte” care „vorbesc” unele cu altele.

Internetul lucrurilor este compus din dispozitive – de la simpli senzori la terminale smartphone – conectate între ele, prin intermediul internetului.

Ele colectează şi transmit date – între ele şi altor dispozitive – pentru a eficientiza, a salva timp şi bani, dar şi pentru un grad sporit de confort.

Desigur, principala temere faţă de aceste sisteme este cea legată de nivelul de securitate al acestora, ştiute fiind unele breşe descoperite în ultimii ani. Un raport al Samsung pune pe tapet necesitatea securizării fiecărui dispozitiv conectat până cel târziu anul 2020, având în vedere gradul de avansare al tehnlogiei încorporate în diversele dispozitive utlizate la scară largă.

 1. Montarea unor aparate electrocasnice utile şi inteligente

Odată cu trecerea timpului, stilul de viaţă al românilor devinde din ce în ce mai apropiat de cel al locuitorilor din Occident, iar alternativa locuitului în chirie nu face excepţie. Creşterea numărului celor care preferă să locuiască cu chirie aduce cu sine şi nevoia de a le crea condiţii din ce în ce mai bune. De aceea, este o idee bună să dotezi imobilul tău cu:

 • maşină de spălat vase – economie la apa utilizată, plus de confort şi curăţare profundă;
 • electrocasnice simple, elegante şi inteligente – cuptorul, plita şi hota electrică pot fi, de exemplu, interconectate;
 • te poţi uita totodată şi la o soluţie smart – o tabletă ce controlează toate electrocasnicele tale;
 • un espressor de calitate – o cafea bună este apreciată de toată lumea, iar un espressor de calitate este musai pentru a obţine o cafea savuroasă;

Citeşte şi – https://www.lemonaid.ro/negocierea-contractelor-de-inchiriere-in-vremuri-de-covid-19/

 1. Improspătează exteriorul

Ne îndreptăm toată atenţia spre interiorul casei noastre însă uităm că un exterior neîngrijit poate îndepărta potenţiali chiriaşi/cumpărători sau poate scădea mult din beneficiile proprietăţii noastre.

Nu trebuie să te gândeşti neapărat la lucrări de mari de revopsire sau de redesenare a curţii – deşi acestea pot ajuta foarte mult la aspectul general al casei. Câteva mici lucrări de reparare sau întreţinere pot face minuni, de exemplu:

 • spălarea trotuarelor, aleilor sau a altor suprafeţe vizibile;
 • revopsirea sau înlocuirea uşii de acces/gardului;
 • tunderea gazonului

Modele contracte ⇒ model contracte închiriere / procese – verbale predare imobil/ act adițional contract închiriere

 

Chiar dacă piaţa imobiliară nu traversează cele mai bune momente, acum, mai mult ca oricând, deoarece chiriaşi/cumpărătorii vor avea de unde alege, iar felul în care este amenajată şi renovată o proprietate va face diferența între o achiziție/închiriere și un eşec.

 

Gabriel O.

lemonaidsoluții de administrare proprietăți.

Ai control asupra chiriașilor tăi, de oriunde te-ai afla. Venituri stabile și sigure.

lemonaid - servicii de administrare proprietăți

Articolul anterior Ce indicatori economici trebuie trebuie să urmărim pentru a afla starea economiei?
Articolul următor Ghid de închiriere proprietate