5 informații pe care e bine să le știi despre închirierea în regim hotelier – Airbnb – Timişoara 2021

Cele 5 informații pe care e bine să le știi despre închirierea în regim hotelier – Airbnb – Timişoara 2021

Timişoara reprezintă din ce în ce mai mult un pol de interes la nivel naţional şi internaţional, atât pentru atracţiile culturale cât şi pentru oportunităţile de business.

În acest context, cererea de cazare pe piaţă creşte semnificativ an de an.

Odată cu desemnarea orașului Timișoara drept Capitala Culturală Europeană în 2021, mulți investitori îsi îndreaptă atenţia spre achiziţia de imobile pe care ulterior să le închirieze în regim hotelier, bazându-se pe afluenţa de turişti din perioada următoare.

Aceste calcule au la bază şi impactul poztiv pe care l-a avut titlul de Capitală Culturală Europeană a oraşului Sibiu. În bilanţul Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 se arată că, în 2007, au fost prezentate 337 de proiecte, însumând 2.062 de evenimente, de la teatru şi pictură, muzică, film, dans, literatură şi arhitectură la artă contemporană şi gastronomie

Înainte de a porni o afacere din închirierea unui imobil în regim hotelier, este bine să cunoşti câteva aspecte de bază.

  1. Persoană fizică sau juridică?

Airbnb este un integrator online care face legătura între proprietari dispuși să își închirieze propria locuința, dar nu numai, pe perioade scurte și cei interesați să găsească în acest mod cazare în diferite țări din lume. Între timp, dezvoltându-se și pe segmentul de business, astăzi Airbnb oferă acest serviciu și societăților comerciale, oferindu-le posibilitatea și acestora din urmă să-și dezvolte afacerea de închiriere prin intermediul integratorului online.

Dacă te gândeşti la închirierea unei singure proprietăţi, nu este cazul să înfiinţezi o firmă, managementul organizaţional şi fiscal nefiind aspecte care să prezinte relevanţă într-o astfel de situaţie.

În schimb, dacă doreşti să desfăşori această activitate cu mai multe de 2-3 imobile este bine să te gândeşti la înfiinţarea unei persoane juridice.

Astfel, vei putea angaja persoane care să se poată ocupa de managementul proprietăţilor, curăţenie etc., vei putea beneficia de diverse avantaje de ordin fiscal, dar şi te vei putea proteja în cazul în care există solicitări de răspundere juridică.

  1. Ce tip de imobil şi unde?

Deşi locuinţele expuse pe platformele de închiriere în regim de scurtă durată variază ca mărime, caracteristici şi zone, este bine de ştiut că pentru ca proprietatea să obţină venituri suficiente, aceasta e trebuie să fie localizată în zonele ultracentrale/centrale sau în aproprierea unor puncte de interes (spital, diverse evenimente).

Pe de altă parte, cele mai solicitate imobile sunt cele cu una sau două camere, aici vei regăsi şi cea mai mai rată de ocupare.

Dacă te gândeşti la achiziţionarea unui apartament cu 3 sau 4 camere, poate destinaţia mai potrivită ar putea fi închirierea de lungă durată, acoo unde o familie ar putea să o găsească mai utilă.

  1. Află informaţii esenţiale despre imobil

Inainte de a face pasul achiziţiei unui imobil, verifică toate detaliile legate de situaţia juridică a acestuia, dar şi informaţii despre istoricul intervenţiilor la structură, reparaţiile efectuate, existenţa sau inexistenţa diverselor avize sau autorizaţii.

Verifică extrasul de Carte Funciară al imobilului, discută cu un avocat situaţia acestuia, verifică să nu existe diverse litigii sau cereri legate de acesta, ia legătura şi cu cei din Asociaţia de proprietari – vei afla informaţii importante despre viitorii vecini, conflicte existente sau eventuale debranşări ale imobilului de la furnizorii de utilităţi.

Toate acestea vor fi importante în activitatea de închiriere, întrucât confortul turiştilor va trebui să fie pe primul loc, iar o debranşare de la apa caldă sau energia termică va cântări greu în reviewurile pe care le vor acorda proprietăţii.

  1. Management proprietate

Dacă la până la 5 imobile nu vei avea neapărat mari dificultăţi în a avea grijă de reperaţiile şi intervenţiile necesare, cu cât vei avea mai multe astfel de proprietăţi cu atât numărul de intervenţii va creşte, stresul dat de contactul cu diverşi furnizori de servicii va fi din ce în ce mai mare.

Va trebui să te ocupi de: reparaţii ale instalaţiei electrice, sanitare, termice, ale electrocasnicelor deteriorate de turişti, ale obiectelor de mobilier dar şi de diversele mici reparaţii ale zugrăvelii apartamentului.

Pentru a elimina această corvoadă, apelarea la serviciile unei firme de property management poate fi o soluţie, externalizarea acestor soluţii îti poate elibera timp pe care altfel l-ai folosi pentru mărirea portofoliului de proprietăţi şi astfel şi a veniturilor.

  1. Încheierea unei poliţe de asigurare de răspundere civilă

În orice activitate există loc de greşeli şi de evenimente nefericite. Ia asta în calcul atunci când te decizi să începi orice activitate, cu atât mai mult într-o activitate în care pui la dispoziţie un imobil pentru a fi locuit de turişti.

Deşi închirierea în regim hotelier nu presupune în mod obligatoriu încheierea unei poliţe de asigurare civilă, este bine să te protejezi împotriva unor riscuri de genul: inundaţiilor, incendiilor, furtului, vandalismului, vătămări corporale etc. Aceste venimente pot apărea în de-al lungul timpului şi îţi pot afecta serios activitatea companiei tale.

În ceea ce priveşte asigurarea oferită de platfromele online, Garanția Airbnb pentru gazdă și Asigurarea de protecție Airbnb pentru gazde vă oferă acoperire de bază pentru daunele și responsabilitățile specificate pe platforma lor, în timp ce Booking. com nu oferă astfel de servicii.

Articolul anterior Premiile publicației AZ - arhitectură și design
Articolul următor România pentru turiști în 2019